TPMS - Tyre Plus

TPMS

Tyre Pressure Monitoring System

TPMS staat voor Tyre Pressure Monitoring System. Dit is een bandenspanningscontrolesysteem dat de bandenspanning registreert tijdens het rijden. Daalt de spanning met 20% of meer onder de norm, dan gaat er een waarschuwingslampje branden, zodat u direct actie kunt ondernemen. TPMS is volgens Europese regelgeving verplicht voor alle nieuw geregistreerde personenauto’s vanaf 1 november 2014. Uit onderzoek blijkt dat 36% van de automobilisten met een te lage bandenspanning rijd.

Dashboard

TPMS heeft drie functies:

 • Het verhoogt de rijveiligheid.
 • Het voorkomt een hoger brandstofverbruik, die veroorzaakt kan worden door een verkeerde bandenspanning.
 • Het voorkomt onnodige bandenslijtage, die veroorzaakt kan worden door een verkeerde bandenspanning.

Bij 20% te lage bandenspanning:

 • Neemt de levensduur van de band met -30% af.
 • Neemt schade van autoband +25% toe.

Het TPMS kennen we in een 2-tal varianten namelijk:

 • Directe systemen: Deze meten de exacte bandenspanning middels aan de ventielen verbonden elektronische sensoren. De gegevens worden ‘live’ draadloos naar het voertuig verzonden en de bestuurder wordt geïnformeerd.
 • Indirecte systemen: Deze gebruiken de gegevens van het ABS systeem en reken met de rol omtrek van de band. Echter hebben deze systemen door de strenge wetgeving hun beperkingen en zijn niet geschikt voor ieder voertuig

De voordelen en nadelen van deze systemen?

Het directe systeem werkt zeer nauwkeurig en werkt ook op het moment dat de auto stil staat. Daarnaast is het hiermee ook mogelijk om de bandenspanning in het reservewiel te meten. Een direct TPMS systeem vergt daarentegen wel extra werk en brengt extra kosten met zich mee bij het verwisselen van banden en bij onderhoudswerkzaamheden. Alle band/wiel combinaties (zomer, winter, reserve) van de auto dienen van een goed werkende sensor te zijn voorzien.

Het indirecte systeem is minder precies in zijn functionaliteit aangezien het niet de werkelijke bandenspanning en bandentemperatuur meet. Daarnaast detecteert het ook geen spanningsverlies wanneer de auto stil staat, waardoor u als berijder alsnog weg kunt rijden met een lekke band. Groot voordeel is echter dat het systeem makkelijk is in gebruik en dat het goedkoop is (aangezien er geen sensoren benodigd zijn).

Wilt u andere wielen aanschaffen of een tweede set voor bijv. winterbanden dan is het verstandig om over TPMS na te denken. Er zullen immers sensoren in de wielen geplaatst moeten worden en dit is niet altijd bij alle wielen mogelijk. Raadpleeg altijd of het door u gewenste wiel geschikt is voor TPMS sensoren.

Wij van Tyre Plus kunnen u niet alleen vertellen welke sensoren er in de velg passen, maar ook welke sensoren geschikt zijn voor uw type auto. Daarnaast beschikken wij over speciaal gereedschap en programmeer apparatuur om TPMS sensoren te programmeren te klonen of om problemen op te lossen.

Wij leveren de volgende diensten:

Wij zijn beschikbaar rondom de volgende plaatsen:

  Direct Contact!

  Uw naam (*)

  Uw email (*)

  Telefoonnummer (*)

  Uw bericht

  Waarom Tyre Plus?

  • Gecertificeerd en betrouwbaar
  • Binnen 48 uur geholpen
  • Flexibel en laagdrempelig
  • Jarenlange ervaring
  • Altijd een scherpe prijs
  BEL GRATIS